Hoe veilig is een mondkapje

Hoe veilig is een mondkapje

We leven nu in een wereld met het dringende advies voor het dragen van een mondkapje. En op veel plekken is dit zelfs een verplichting geworden
Hierdoor wordt je als burger gedwongen om te kiezen: Ga ik wel of geen mondkapje dragen. En de daarbij behorende vraag; hoe veilig zijn mondkapjes? En wat doet het met mijn gezondheid.

“Baat het niet, schaad het niet”

Als je buiten loopt zie je veel mensen mondkapjes dragen. Dit kan verschillende redenen hebben. Ter bescherming van andere, ter bescherming van jezelf, om naar de winkel te mogen, naar school te gaan, te voorkomen dat je een boete krijgt, vanwege groepsdruk omdat iedereen in je omgeving het ook draagt, uit angst.
Er zijn dus veel redenen waarom je een mondkapje zou dragen.

Een veel gehoorde opmerking die gemaakt word wanneer je vraagt waarom iemand een mondkapje draagt is ‘baat het niet schaad het niet’.
Maar is dat wel zo?

Dr. Russell Blaylock waarschuwt voor gebruik van gezichtsmaskers door gezonde mensen

Dr. Russell Blaylock legt in het volgende artikel uit dat gezichtsmaskers geen bescherming bieden tegen ziekten of infecties, maar dat ze voor de drager juist ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Het komt erop neer dat als je NIET ziek bent, je vooral geen gezichtsmasker moet dragen.

Mondkapjes kunnen mentale gedragsproblemen, een verzwakt immuunsysteem en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg hebben

  • Een review uit 2012 in het tijdschrift Respiratory Virus, waarin zeventien studies werden onderzocht naar het effect van het dragen van mondkapjes en medische kapjes op de verspreiding van het influenzavirus, wordt geconcludeerd dat er geen beschermend effect is. Maar volgens het volgende artikel creëren gezichtsmaskers stress omdat je lichaam direct reageert op de verminderde inname van zuurstof. Dit genereert een hogere cortisol spiegel en heeft een effect op je immuunsysteem.