Hogere cortisol effect op je immuunsysteem

Hogere cortisol effect op je immuunsysteem

 • Een review uit 2012 in het tijdschrift Respiratory Virus, waarin zeventien studies werden onderzocht naar het effect van het dragen van mondkapjes en medische kapjes op de verspreiding van het influenzavirus, wordt geconcludeerd dat er geen beschermend effect is.
  Gegevens van dergelijke studies voor SARS-COV-2 zijn niet bekend. Wel weten we dat een gezichtsmasker met filter, wat door medici gebruikt wordt, wel beschermd maar bij langdurig gebruik problemen geeft met ademhaling.

Natuurlijk gebruiken chirurgen en verpleegkundigen gezichtsmaskers bij operaties of besmet verplegen. Als een chirurg aan de operatiekamer met zijn zelfgemaakte theedoek zou werken, kan ik je garanderen dat dit niet aan specifieke normen voldoet. De textiele of chirurgische gezichtsmaskers die je bij de drogist koopt en verplicht zijn in OV zijn hiervoor niet geschikt.  Zij gebruiken operatiemaskers of medische maskers om te voorkomen dat de arts tijdens een operatie in een open wond niest of praat, zo wordt het steriele operatieveld behouden. Ook hiervoor geldt de richtlijn een masker niet langer dan 3 uur te dragen. Dit kan hypoxie en hypercapnie veroorzaken, echter stelt onderzoek dat het onwaarschijnlijk is dat het dragen van een masker hypercapnie veroorzaakt.

 • ECHTER, stress van welke aard dan ook induceert een verhoogde productie van heem-oxygenase-1 (HO-1), het zogenaamde ‘universele stress-enzym’ dat door het hele lichaam wordt aangetroffen en dat heem uit heem-eiwitten afbreekt in ijzer, biliverdine (dat vervolgens wordt omgezet in bilirubine , een krachtige antioxidant) en koolmonoxide. De spanningen waarvan is aangetoond dat ze HO-1 veroorzaken bij dieren en mensen, zijn onder meer warmte, licht, geluid, geuren, elektromagnetische velden, infectie, fysiek trauma en mentale of psychologische stress. Chronische stress in elk van deze routes resulteert dus in chronische vernietiging van heem en chronische lage CO-vergiftiging.  Met een mondkapje ga je inderdaad een beetje ‘re-breathen’ zoals dat heet waarbij het opmerkelijk is dat de longen dan wel harder hun best gaan doen om CO2 en CO uit te scheiden. Daarom slapen veel dieren opgerold met hun neus in hun vacht. De productie van heem-oxygenase HO-1 kon je afremmen met zink. Dus als je veel stress ondervindt, wat nu bij heel veel mensen het geval is, is het wel goed om 1-2 zinktabletten per dag te nemen. Het is ook goed voor je afweersysteem, maar laat je vooral eerst adviseren door je huisarts hierover.

Veel voorkomende symptomen van koolmonoxidevergiftiging:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid, zwakte
 • Spierpijn, krampen
 • Misselijkheid, braken
 • Maagklachten, diarree
 • Verwarring, geheugenverlies
 • Duizeligheid, coördinatiestoornissen
 • Pijn op de borst, snelle hartslag
 • Moeilijke of oppervlakkige ademhaling
 • Veranderingen in gevoeligheid van horen, zien, ruiken, proeven of aanraken

Omdat al deze symptomen bij zoveel aandoeningen voorkomen, wordt geen enkele als diagnostisch van CO-vergiftiging (koolmonoxide ipv kooldiode) beschouwd, maar CO moet worden vermoed wanneer de meerderheid van deze symptomen samen wordt gerapporteerd en er geen andere oorzaak kan worden vastgesteld, vooral als dezelfde symptomen worden gerapporteerd door meer dan één bewoner van de besloten ruimte (gebouw, voertuig, boot of vliegtuig) maar wellicht ook wel door een mondkapje.

 • We weten dat als mensen een verlaagd immuunsysteem hebben (Diabetici type 2, mensen met hartklachten, kanker, ouderdom etc. ), ze vatbaarder zijn voor covid-19. Maar ook als mensen een gezond immuunsysteem hebben, zorgt stress en angst ervoor dat je immuunsysteem op een laag pitje gaat. De gezichtsmaskers die verplicht zijn in het OV creëren stress omdat je lichaam direct reageert op de verminderde inname van zuurstof. Dit genereert een hogere cortisol spiegel en heeft een effect op je immuunsysteem. Dit wordt nog verergerd als je geen gezichtsmasker wilt dragen, maar dit verplicht bent. We weten namelijk uit studies dat gedachten, percepties en programma’s rechtstreeks invloed hebben op ons biologisch systeem.

Wetenschappelijke onderbouwing m.b.t. het mondkapje is, zoals minister-president Mark Rutte het formuleerde, flinterdun. Tot 1 juni was het dragen van mondkapjes nog niet verplicht. Sinds eind april en ook na de versoepeling van de intelligente lockdown zien we een gestage daling van het aantal infecties. En toch is er een verandering in het beleid, zoals per 1 juli de verplichting van mondkapjes in het OV en nu inmiddels ook een dwingend advies in publieke ruimtes.

Mondkapjes hebben geen medische werking, maar wel een gedragsmatige, ook volgens het OMT.

Angst zaaien heeft ook een gedragsmatige werking, en hier gaat vaak een heel proces aan vooraf. Denk aan media-manipulatie, wisselende informatie RIVM, angst zaaien enzovoort. Burgemeesters (Rotterdam en Amsterdam) hebben geëxperimenteerd met mondmaskers. Dit is verboden. Dus check dit goed na, burgers zijn namelijk geen proefkonijnen. Het gebeurt zo fnuikend en zo onzichtbaar, dat velen het niet zien, men noemt dat ook wel psychologische operatie. Het wordt niet als gevaarlijk ervaren maar juist als iets wat als belangrijk gezien wordt voor onze gezondheid. Dus ga zelf altijd op onderzoek uit.

Bron: https://heart4happiness.nl/